Bedriftshelsetjeneste
Bedriftshelsetjenesten er en fagkyndig og rådgivende tjeneste som skal bistå arbeidsgiver og arbeidstaker med å forebygge sykdommer, skader og psykiske belastninger på arbeidsplassen.
Bedriftshelsetjenesten (BHT) skal ha en fri og uavhengig stilling i arbeidsmiljøspørsmål, og på grunnlag av faglige vurderinger informere om risikofaktorer på arbeidsplassen. BHT skal bidra i utredningen av arbeidsmiljøet innenfor ulike fagområder, foreslå forebyggende tiltak og sammen med virksomheten arbeide med tiltak som reduserer risikoen for helseskade forårsaket av arbeidet.
Arbeidsmiljøloven krever at arbeidsgiver knytter virksomheten til en godkjent bedriftshelsetjeneste dersom risikoforholdene i virksomheten tilsier det. Arbeidsgivers vurdering skal foretas som et ledd i det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet i virksomheten. BHT-plikten omfatter i dag ca. 50 næringer og 95 000 virksomheter. Det omfatter ca. 1,6 millioner arbeidstakere og utgjør i underkant av 60 prosent av arbeidstakerne i Norge [1].
Bedriftshelsetjenester som tilbyr tjenester til virksomheter med BHT-plikt må innhente godkjenning av Arbeidstilsynet. En godkjent bedriftshelsetjeneste skal samlet sett være i stand til å gi helhetlig, forebyggende og risikobasert bistand. Faglig personale ha kompetanse innenfor arbeidsmedisin/arbeidshelse, yrkeshygiene, ergonomi, psykososialt og organisatorisk arbeidsmiljø og systematisk helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid.
En regjeringsoppnevnt ekspertgruppe gjennomgikk og vurderte i 2018 om bedriftshelsetjenesteordningen fungerer etter hensikten. En ytterligere ekspertgruppe har i etterkant vurdert hvordan lovverk, tilsyn og godkjenningsordninger kan utbedres for at bedriftshelsetjenesten fungerer hensiktsmessig. Disse forarbeidene og påfølgende høringsnotat i 2021 har ledet frem til endringer i lov- og regelverk som angår BHT. Endringer som regelmessig oppdatering av hvilke næringer som har tilknytningsplikt, spesifisering av hvilke fagområder en godkjent bedriftshelsetjeneste skal dekke, samt opplæring for alle som jobber i bedriftshelsetjenesten, kan bidra til at både virksomhetene og bedriftshelsetjenestene sikrer at det er sammenheng mellom hva som utløser BHT-plikten, og hvilken bistand som utøves.
Les mer Lukk-
Oslo Economics Samfunnsnytten av bedriftshelsetjenesten. Oslo: Oslo Economics; 2018