Tillitsvalgte på arbeidsplassen og egen fagorganisering
Tillitsvalgte og lokale fagforeninger spiller viktige roller i arbeidet med å ivareta arbeidstakernes interesser, og er aktører som kan bidra i det forebyggende arbeidsmiljøarbeidet på arbeidsplassen.
Arbeidsmiljølovens krav til systematisk HMS-arbeid forutsetter lokalt samarbeid mellom ledelse og ansatte, hvor arbeidstakerne skal delta både individuelt og gjennom tillitsvalgte, verneombud og arbeidsmiljøutvalg (lovdata.no). I et forebyggingsperspektiv antar vi at høy organisasjonsgrad og tilstedeværelse av lokalt tillitsvalgtapparat på arbeidsplassen vil kunne virke positivt inn på virksomhetens HMS-arbeid og arbeidsmiljøet generelt. Eksempler på trepartssamarbeid hvor staten, arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner samarbeider om forebyggende arbeidsmiljøarbeid er blant annet Intensjonssavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring og Trepartssamarbeidet mot arbeidslivskriminalitet.
Ifølge en Fafo-rapport fra 2020 er organisasjonsgraden i statlig forvaltning/helseforetakene 82 prosent, mens den i privat sektor varierer mellom betraktelig mellom de som har tariffavtale (57 %) og de uten tariffavtale (17 %). Fagbevegelsen har tradisjonelt hatt et sterkt engasjement når det gjelder HMS og arbeidsmiljø. Tillitsvalgte og lokale fagforeninger har både rettigheter og plikter knyttet til å sørge for at virksomhetene følger opp bestemmelser som er nedfelt i hoved- og tariffavtalen, samt i arbeidsmiljøloven[1].
Fafos undersøkelse fant at den vanligste grunnen til fagforeningsmedlemskap er behovet for støtte ved problemer på arbeidsplassen. Mange verdsetter også fagforeningenes arbeid og mener det er riktig å være organisert. Færre vektla at det er vanlig å være organisert på arbeidsplassen, og enda færre la vekt på medlemsgoder. 40 prosent ble rekruttert av tillitsvalgte eller kolleger, mens 25 prosent meldte seg inn selv[1].
Unge yrkesaktive er sjeldnere organisert enn eldre. Dette kan til dels forklares av at unge ofte befinner seg i ansettelsesforhold hvor organisasjonsgraden er lavere, som kortvarige, midlertidige eller deltidsstillinger. De er også overrepresentert i bransjer med lav organisasjonsgrad, som privat tjenesteyting. Vi vet også at det oftere finnes fagforeninger og tillitsvalgte i større virksomheter.
Les mer Lukk-
Nergaard K. Organisasjonsgrader, tariffavtaledekning og arbeidskonflikter 2018/2019. Oslo: Fafo; 2020: 12