Gå til innhold
Meny

Levealder etter yrke

Den forventede levealderen varierer mellom yrker, og dette kan til en viss grad gjenspeile helsefarlige arbeidsmiljøforhold.

Arbeid er et sentralt levekårsgode. Økonomisk trygghet, struktur i hverdagen, muligheter for å anvende og utvikle sine evner og ferdigheter, sosial tilhørighet og bekreftelse fra andre er eksempler på grunnleggende behov som ofte kan dekkes ved å delta i yrkeslivet – behov som også har vist seg å bidra til god helse.

Samfunnsutviklingen går også i retning av at stadig flere arbeider i yrker med høy forventet levealder, mens færre og færre jobber i yrker med lav forventet levealder. Den foreventede levealderen i Norge har også økt jevnt over tid [1]. Samtidig er det godt dokumentert at arbeidet være en kilde til helseskadelige påvirkninger. I ulike arbeidssituasjoner vil sysselsatte kunne bli utsatt for fysiske, kjemiske, mekaniske, psykososiale eller organisatoriske faktorer i arbeidsmiljøet. Slike arbeidsmiljøfaktorer kan gi grobunn for akutte helseskader eller gradvis utvikling av plager eller sykdommer, som igjen kan påvirke livskvalitet og levealder.

Forskjellene i forventet levealder mellom yrker er gjennomgående større blant menn enn blant kvinner. Dette kan til en viss grad henge sammen med at menn tradisjonelt har jobbet i farligere yrker, med større risiko for helsefarlig eksponering og arbeidsskader, som igjen kan påvirke levealderen. Samtidig vil også livsstilsfaktorer som er assosiert med yrke ha betydning. For eksempel er røyking vanligere blant sysselsatte i yrkene med lavest forventet levealder.  Slike negative livsstilsfaktorer er ofte mer utbredt i yrkesgruppene som også har flest skadelige påvirkninger i arbeidsmiljøet. Det at levevaner og mer generelle levekår utenfor arbeidet trolig er vel så viktig som arbeidsmiljøforhold underbygges av historiske data om hjemmeværende kvinners forventede levealder. Disse dataene viser at at gifte kvinner, gruppert etter ektemannens yrke, hadde omtrent samme dødelighetmønster som ektefellen [2]. Statistikken viser også en klar sammenheng mellom utdanningslengde og levealder, og disse forskjellene økte i perioden 1961–2009 [3].

Når vi studerer utviklingen i dødelighet for ulike yrkesgrupper, må vi også ta hensyn til at det skjer en seleksjon (utvelgelse) til ulike yrker. Det er ikke tilfeldig hvem som blir rekruttert til de ulike yrkene, og risikoen for å bli utstøtt fra arbeidslivet på grunn av helsesvikt, er heller ikke lik i alle yrker. I yrker med hard fysisk eller psykisk belastning blir derfor dødeligheten blant yrkesaktive ofte undervurdert i forhold til mindre belastende yrker, fordi personer som har sluttet i yrket, ikke blir tatt med i beregningene. Dette er et eksempel på den såkalte ‘sunn arbeider-effekten’. Mange skifter rimeligvis også yrke av andre årsaker enn de fysiske eller psykiske belastningene. Uansett er resultatet at det yrket personen har ved dødstidspunktet, eventuelt det siste yrket vedkommende er registrert med, ikke nødvendigvis samsvarer med yrket hvor man har jobbet lengst. Slike forhold må vi ta i betraktning når vi studerer sammenhengen mellom yrke og dødelighet.

Les mer Lukk
Om statistikken

  1. Texmon, I. Høy utdanning og godt arbeidsmiljø bidrar til et langt liv.Samfunnsspeilet. 2016(2):9

  2. Borgan, J.K.; Texmon, I. Levealder og uttak av tidligpensjon i ulike yrker. Oslo: Statistisk sentralbyrå; 2015: 2015/39

  3. Steingrimsdottir, O. A., Naess, O., Moe, J. O., Groholt, E. K., Thelle, D. S., Strand, B. H., Baevre, K. Trends in life expectancy by education in Norway 1961-2009.Eur J Epidemiol. 2012;27(3):163

Arbeidsevne

Redusert arbeidsevne øker risiko for sykefravær og frafall fra arbeidslivet. En rekke arbeidsmiljøfaktorer er av betydning.

Arbeidsevne er et flerdimensjonalt begrep og en vurdering av en persons helse, ressurser og begrensninger i forhold til arbeidslivets krav. Det omhandler blant annet balansen mellom jobbeksponeringer og den selvvurderte evnen til å utføre arbeidsoppgaver.

Å ha et helseproblem betyr ikke nødvendigvis at arbeidsevnen reduseres. Arbeidsevne vil alltid knyttes opp mot arbeidsoppgaven som skal gjøres og hvorvidt helseproblemet begrenser muligheten til å utføre denne jobben. Det bør være samsvar mellom kravene som arbeidet stiller på den ene siden og den ansattes helse, kompetanse, ferdighet og yteevne på den andre siden. Arbeidsevne vil derfor alltid være relatert til arbeidet, fordi arbeidsevnen gjelder den jobben man skal utføre.

Redusert arbeidsevne er ofte forbigående, men det kan også være første steg på vei ut av arbeidslivet. Redusert arbeidsevne kan være en indikator på sykefravær [4] og framtidig frafall [5]. I et arbeidsliv i endring, hvor det er behov for at flest mulig jobber lengst mulig, er det viktig å identifisere faktorer i arbeidsmiljøet som påvirker arbeidsevnen.

Rollekonflikt har vist seg å være en risikofaktor for redusert arbeidsevne [6]. Positive utfordringer knyttet til meningsfullt arbeid og opplevelsen av å være nyttig står fram som beskyttende faktorer for arbeidsevnen. Arbeidsevne er ikke en statisk dimensjon, men vil kunne endres ut fra endringer i arbeidets krav og individets evner/helse. Den vil også kunne endres gjennom arbeidslivet og ut fra hvilke arbeidsoppgaver man har.

Det er en betydelig tendens til at man går ut av arbeidslivet ved nedsatt helse, noe som medfører at det til enhver tid i hovedsak vil være personer med god helse i arbeidsstyrken, også i yrker hvor forekomsten av helseskadelige faktorer i arbeidsmiljøet er høy. Velferdsstaten muliggjør et slikt valg ved å sørge for inntekt i form av uføretrygd når varig sykdom, skade eller lyte gjør at man ikke kan forsørge seg selv. Imidlertid er arbeidslinja, med mål om at flest mulig skal ta del i arbeidslivet, et overordnet prinsipp i Norge, og uføretrygdordningen har som mål at færre skal bli varig uføre ved å legge større vekt på restarbeidsevnen.

Les mer Lukk
Finn ditt yrke / din næring Om statistikken

  1. Ahlstrom, L., Grimby-Ekman, A., Hagberg, M., Dellve, L. The work ability index and single-item question: associations with sick leave, symptoms, and health–a prospective study of women on long-term sick leave.Scand J Work Environ Health. 2010;36(5):404

  2. Feldt, T., Hyvonen, K., Makikangas, A., Kinnunen, U., Kokko, K. Development trajectories of Finnish managers’ work ability over a 10-year follow-up period.Scand J Work Environ Health. 2009;35(1):37

  3. Emberland, J. S., Knardahl, S. Contribution of psychological, social, and mechanical work exposures to low work ability: a prospective study.J Occup Environ Med. 2015;57(3):300

Egenvurdert helse

Årsakene til at helse varierer etter yrke er sammensatte. Levekår, utdanning og helseadferd i tillegg til eksponeringer i arbeidsmiljøet er viktige forklaringsfaktorer.

Helsetilstanden til befolkningen i yrkesaktiv alder varierer på bakgrunn av blant annet sosioøkonomiske forhold og utdanningslengde. Grunnene til at helsen varierer etter utdanningslengde er sammensatte og kan knyttes til en rekke faktorer som gjelder fordelingen av ressurser, byrder og påkjenninger i et samfunn [7].
I arbeidslivet er forekomsten av potensielt helseskadelige faktorer ulikt fordelt etter yrke, noe som igjen bidrar til ulik fordeling av skader, sykdommer, lidelser og plager etter yrke. Populasjonsrepresentative studier fra STAMI viser at utdanningsforskjeller i helseplager og sykefravær i betydelig grad kan tilskrives ulikheter med hensyn til i hvilken grad man eksponeres for helseskadelige faktorer i arbeidsmiljøet [8][9].

Selv om arbeidsmiljøet i Norge karakteriseres som godt, varierer det i så stor grad mellom utdanningsgrupper at det er sannsynlig at arbeidsmiljøet er en faktor som bidrar til sosiale ulikheter. Arbeidstakere med kortere utdanning har ofte mer belastende arbeid, blant annet i form av tungt fysisk arbeid og belastende arbeidsstillinger, de er oftere utsatt for fysiske faktorer som støy og vibrasjoner, og de er oftere i kontakt med ulike kjemikalier på arbeidsplassen. En annen viktig dimensjon som ofte skiller sysselsatte med kortere utdanningsforløp fra dem med lengre utdanning, er mindre grad av selvbestemmelse og mer ensidig arbeid.

Les mer Lukk
Finn ditt yrke / din næring Om statistikken

  1. Dahl, Espen, Bergsli, Heidi, van der Wel, Kjetil A Sosial ulikhet i helse: En norsk kunnskapsoversikt. Oslo: Høyskolen i Oslo og Akershus; 2014

  2. Sterud, T., Johannessen, H. A. Do work-related mechanical and psychosocial factors contribute to the social gradient in long-term sick leave: a prospective study of the general working population in Norway.Scand J Public Health. 2014;42(3):329

  3. Sterud, T., Johannessen, H. A., Tynes, T. Do Work-Related Mechanical and Psychosocial Factors Contribute to the Social Gradient in Low Back Pain?: A 3-Year Follow-Up Study of the General Working Population in Norway.Spine (Phila Pa 1976). 2016;41(13):1089

Arbeidstid og -tilknytning

Arbeidstiden har betydning både for helse, balanse mellom jobb og privatliv og velferd. Daglig, ukentlig, årlig og kumulativ arbeidstid over yrkesforløpet påvirker individers, virksomheters og nasjoners inntekt og velferd.

Utførte timeverk per sysselsatt har holdt seg rimelig stabil de siste femten årene. Den gjennomsnittlige arbeidstiden per sysselsatt har falt betydelig siden 1970. Samtidig har sysselsettingsandelen i befolkningen steget, slik at antall timeverk per innbygger har endret seg lite. Det er flere årsaker til denne utviklingen. Økningen i sysselsettingen blant kvinner etter 1970 ble i den første delen av perioden ledsaget av økt bruk av deltid. Det har vært to større arbeidstidsforkortelser, ferieutvidelser, samt økning av perioden med foreldrepenger og sykefraværet har økt. De siste tjue årene har reduksjonen i den gjennomsnittlige arbeidstiden flatet ut. Det kan blant annet ses i sammenheng med at det ikke har skjedd endringer i lovbestemt eller avtalt arbeidstid for store grupper i perioden og at antall deltidsjobber ikke har økt. Sysselsatte kvinner jobber i gjennomsnitt rundt færre timer per uke enn menn. Det skyldes i stor grad at en større andel kvinner jobber deltid.

Det å jobbe deltid (se figurer nedenfor) er langt vanligere blant kvinner enn blant menn i alle aldersgrupper. Deltid betyr at man har en avtalt arbeidstid som er kortere enn det som er vanlig innenfor en næring eller et yrke. I norsk statistikk regnes deltid som 1–36 timer ukentlig arbeidstid, med unntak av personer som har en arbeidstid på 32–36 timer og oppgir at dette utgjør heltid. Ofte skiller man også mellom kort deltid (1−19 timer) og lang deltid (20−36 timer). Deltidsarbeid kan for noen være et ønsket og selvvalgt alternativ i visse stadier av livet for å kombinere utdanning og jobb, eller for å lette balansen mellom arbeid og andre forpliktelser, men deltid kan også være et alternativ for dem som ikke får en full stilling. I norsk statistikk defineres deltidssysselsatte som ønsker og har forsøkt å få lengre arbeidstid, og som kan starte med det innen en måned, som undersysselsatte.

Les mer Lukk
Om statistikken
Finn ditt yrke / din næring Om statistikken

Utvikling i næringsstrukturen

De siste tiårene har næringsstrukturen i Norge endret seg betydelig. Over tid vil disse endringene kunne påvirke arbeidsmiljøtilstanden.

Endringer i et lands nærings- og yrkessammensetning skjer kontinuerlig som et resultat av økonomisk vekst og teknologisk utvikling og gjennom tilpasning i de tilfellene der lønningsnivået endrer konkurranseevnen i det internasjonale markedet, men også for å møte behov knyttet til den demografiske utviklingen. I det store bildet er det snakk om en vridning bort fra primær- og sekundærnæringene og mot tertiærnæringene.

Det at sysselsettingsveksten i all hovedsak har funnet sted i tertiærnæringene, skulle isolert sett tilsi at en lavere andel av de sysselsatte blir utsatt for farlige kjemiske stoffer og hardt fysisk arbeid, men bildet er likevel mer sammensatt. Tungt fysisk arbeid er noe som kjennetegner pleie- og omsorgssektoren, som også er forventet å vokse betydelig som et resultat av demografiske endringer. I antall er det fortsatt like mange som jobber i industrien, og med en betydelig økt sysselsetting i bygg- og anleggsnæringen de siste tjue årene betyr dette at mange sysselsatte har jobber hvor eksponering for kjemiske og fysiske faktorer fortsatt er sentrale arbeidsmiljøutfordringer. I tillegg oppstår det nye arbeidsmiljøutfordringer knyttet til at kunnskapsproduksjon, tjenesteytende oppgaver og større kundeorientering kjennetegner arbeidshverdagen i store deler av arbeidslivet. I mange næringer og yrker vil derfor kvaliteten på arbeidsmiljøet i særlig grad være bestemt av ulike og sammensatte organisatoriske og psykososiale faktorer i arbeidsmiljøbetingelsene, som igjen har stor betydning for arbeidshelse, jobbtilfredshet og motivasjon i jobben.

 

Les mer Lukk
Om statistikken

Tilknytning til arbeidslivet

I Norge er sysselsettingsgraden, det vil si andelen av befolkningen i yrkesaktiv alder som er i en jobb, forholdsvis høy sammenliknet med mange andre land. De aller fleste er ansatte og i faste stillinger.

Personer i yrkesaktiv alder (15-74 år) kan deles inn etter hvorvidt de tilhører arbeidsstyrken eller ikke. Arbeidsstyrken er summen av de sysselsatte og de arbeidsledige. Personer utenfor arbeidsstyrken er personer som verken er sysselsatte eller arbeidsledige.

Ifølge tall fra SSBs arbeidskraftundersøkelse (AKU), besto arbeidsstyrken i 2023 av rundt 73 prosent av befolkningen mellom 15 og 74 år, eller rundt 3 millioner personer. De resterende 27 prosentene (tilsvarende rundt 1,1 millioner personer), som verken var sysselsatt eller aktive jobbsøkere, var i hovedsak alderspensjonister (36 %), arbeidsuføre (32 %) eller studenter/skoleelever (22 %). Arbeidsledige utgjorde 3,6 prosent (107 000 personer) av arbeidsstyrken.

Rundt én av fire (25 %) sysselsatte jobber deltid, og rundt 4 prosent er selvstendig næringsdrivende. Rundt 8 prosent av ansatte er ansatt i en midlertidig stilling. Ifølge AKU besto arbeidsstyrken i 1972 av rundt 1 676 000 personer i aldersgruppen 15–74 år, men bare litt over en tredjedel av disse (613 000) var kvinner . I 2023 hadde arbeidsstyrken vokst til 2 983 000 personer, og nesten halvparten (1 407 000) var kvinner. I perioden økte sysselsettingsandelen blant kvinner fra 44 prosent i 1972 til 67 prosent i 2023 (SSB 05111: Personer, etter arbeidsstyrkestatus, kjønn og alder 1972 – 2023). Mens andelen av alle kvinner som jobber, har økt kraftig, har sysselsettingsandelen blant menn gått litt ned i perioden (fra 77 % i 1972 til 73 % i 2023). Gjennom hele perioden har imidlertid sysselsettingsandelen blant menn vært høyere enn blant kvinner. Hvis vi teller utførte timeverk, er kjønnsforskjellene større, og kvinner står i dag for rundt 40 prosent av summen av utførte timeverk (SSB 13760: Arbeidsstyrken, sysselsatte, arbeidsledige og utførte ukeverk).

Illustrasjon med tekst og tall. Befolkningens tilknytning til arbeidsmarkedet (15-74 år) fordelt på arbeidsstyrken og utenfor arbeidsstyrken, sysselsatte og arbeidsledige, heltid og deltid, ansatte og selvstendige, fast ansatte og midlertidig ansatte. Tall er beskrevet i teksten.

Illustrasjonen viser befolkningens (15 – 74 år) tilknytning til arbeidsmarkedet. Arbeidsstyrken består av sysselsatte og arbeidsledige. Personer utenfor arbeidsstyrken inkluderer personer under utdanning, førtidspensjonister, alderspensjonister, samt arbeidsuføre og andre. Gruppen av sysselsatte beskrives også ut fra dimensjonene heltid/deltid, ansatt/selvstendig, og fast eller midlertidig ansatt.

Midlertidige og andre tilknytningsformer

Betydningen av ulike ansettelses- og tilknytningsformer for helse og sikkerhet har fått økt oppmerksomhet de siste tiårene, både i samfunnsdebatten og i forskningen.

En nylig publisert rapport [10] belyser utviklingen i atypiske tilknytningsformer i norsk arbeidsliv i perioden 1995–2021, målt gjennom registerdata som inkluderer midlertidige ansettelser, vikarbyråansettelser og selvstendige oppdragstakere. Analysen, som er basert på alle bosatte personer i aldersgruppen 20–66 år, viser at andelen midlertidig ansatte (i rapporten definert som korte jobber på under ett år) utgjorde omtrent 4 prosent av alle sysselsatte i 2021. Videre er 3,2 prosent selvstendige, og 1,3 prosent er ansatt i et vikarbyrå. Fra 2021 har midlertidige jobber blitt målt direkte i A-ordningen, som viser at andelen midlertidig ansatte var 8 prosent i 2021. Ved å bruke dette direkte målet anslår forfatterne at andelen med en atypisk tilknytningsform totalt utgjør rundt 12,5 prosent av de sysselsatte.

Utviklingen i omfanget av de ulike tilknytningsformene er forskjellig for selvstendige oppdragstakere, midlertidig ansatte og ansatte i vikarbyrå. Andelen selvstendige har gått jevnt ned i perioden. Selv om omfanget av midlertidige ansettelser i noen grad påvirkes av svingninger i økonomiske konjunkturer, har antallet på et overordnet nivå holdt seg relativt stabilt fra 1995 til 2021. Motsatt har andelen ansatte i vikarbyrå vokst gjennom perioden, spesielt etter EU-utvidelsen i 2004. Men også denne andelen har stabilisert seg og utgjør fortsatt en relativt liten del av de sysselsatte.

Forfatterne av den ovennevnte rapporten har også sett på stabiliteten og lønnsfordelingen til de ansatte i de ulike atypiske ansettelsesformene. Fast ansettelse og selvstendig næringsdrift er de mest stabile tilknytningsformene, med høy sannsynlighet for at sysselsatte forblir i samme tilknytningsform året etter. Sannsynligheten for at de sysselsatte går fra en midlertidig ansettelse til fast arbeid er i gjennomsnitt ca. 40–50 prosent og øker noe over perioden. For vikarbyråansatte er sannsynligheten for overgang til fast arbeid lavere, om lag 30 prosent. Forskjellen mellom midlertidig ansatte og vikarbyråansatte gjenspeiler delvis at vikarbyråansatte ofte fortsetter som vikarer året etter. De fleste midlertidig ansatte befinner seg i den nedre delen av inntektsfordelingen, og dette henger sammen med at midlertidig arbeid er mest vanlig i yngre aldersgrupper. Ansatte i vikarbyrå ligger omtrent midt mellom fast ansatte og midlertidig ansatte når det gjelder inntekt. Selvstendige utgjør en todelt gruppe med mange lønnstakere både i toppen og bunnen av inntektsfordelingen.

Les mer Lukk
Om statistikken

  1. Cools, Sara, Hoen, Maria Forthun, Strøm, Marte Atypisk arbeid som hovedtilknytning i arbeidslivet 1995–2021: Omfang, arbeidsvilkår og overganger til fast arbeid.: Institutt for samfunnsforskning; 2023: Rapport 2023:9