Om grafen
Figurene viser andelen virksomheter med BHT og andelen sysselsatte i slike virksomheter som har hatt kontakt med tjenesten siste årAndelen virksomheter med bedrifthelsetjeneste (BHT) har vært stabil på i underkant av 60 prosent i perioden 2000-2016. I 2016 hadde 1 av 3 yrkesaktive i virksomheter med BHT kontakt med tjenesten. Årsakene til kontakt med tjenesten var:
- helsekontroll av alle ansatte
- kartlegging av arbeidsmiljø
- helseundersøkelse av utsatte grupper
- tilrettelegging av arbeid og tilrettelegging ved sykefravær
- undervisning/opplæring
- konsultasjon ved sykdom/sykemelding
I en av tre tilfeller var kontakten knyttet til helsekontroll av alle ansatte i virksomheten. I henholdsvis 16 og 11 prosent av tilfellene var kontakten knyttet til arbeidsmiljøkartlegginger og helseundersøkelser av utsatte grupper.
Blant yrkesaktive i virksomheter med et BHT-tilbud, varierer andelen som har hatt kontakt med BHT siste år etter yrke og næring. Høyest andeler finnes i typiske yrker innenfor næringene byggevirksomhet, kraft-/vannforsyning/avløp/renovasjon, jord-/skogbruk/fiske/akvakultur og anleggsvirksomhet.
Spørsmål stilt i LKU arbeidsmiljø: Har virksomheten bedriftshelsetjeneste? Har du hatt kontakt med noen av dem som arbeider i bedriftshelsetjenesten siste 12 måneder?
Arbeidsmiljørelevans
Bedriftshelsetjenesten er en fagkyndig og rådgivende tjeneste som skal bistå arbeidsgiver og arbeidstaker med å forebygge sykdommer, skader og psykiske belastninger på arbeidsplassen
Bedriftshelsetjenesten skal ha en fri og uavhengig stilling i arbeidsmiljøspørsmål, og på grunnlag av faglige vurderinger informere om risikofaktorer på arbeidsplassen. Arbeidsmiljøloven § 3-3 stiller krav til at arbeidsgiver knytter en godkjent bedrifthelsetjeneste til virksomheten dersom risikoforholdene i virksomheten tilsier det. Arbeidsgivers vurdering skal utgå fra det systematiske helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet i virksomheten. Enkelte virksomheter er i næringer kjennetegnet av et arbeidsmiljø med betydelig risiko for sykdommer, skader og psykiske belastninger. Alle virksomheter innenfor disse næringene er i forskrift pålagt å knytte til seg en godkjent bedriftshelsetjeneste (forskrift om organisering, ledelse og medvirkning). Det er Arbeidstilsynet som godkjenner bedrifthelsetjenester. En godkjent bedrifthelsetjeneste er kjennetegnet av sitt forebyggende arbeidsmiljøarbeid, og har verne- og helsepersonell med kompetanse på arbeidsmiljø.
Nylig har en uavhengig regjeringsoppnevnt ekspertgruppe gjennomgått og vurdert om bedrifthelsetjenesteordningen fungerer etter hensikten. Ekspertgruppens vurderinger kan leses i rapporten: Hva bør skje med BHT? - En fremtidsrettet bedrifthelsetjeneste med fokus på kjerneoppgaver.