Vennligst vent...Om grafen

Fakta om smerter i beina

I 2019 oppgir 32 prosent av de sysselsatte at de har vært plaget av smerter i beina den siste måneden. 12 prosent oppgir arbeidsrelaterte plager.

Andelen som oppgir smerter i beina har økt siden 2000, fra 26 til 32 prosent. Arbeidsrelaterte beinsmerter har ligget ganske stabilt mellom 10 og 12 prosent i samme periode.

Andelen med beinsmerter totalt varierer fra 16 til 50 prosent mellom yrker, og andelen med arbeidsrelaterte plager varierer fra om lag 2 til 33 prosent. 

 

Tips til å lese figurene

Bruk musepekeren i figuren for å se tallverdier.

Bytt mellom fanene i det grå feltet over figurens overskrift.

Lys blå viser andel som oppgir plagen totalt.

Mørk blå viser andel som oppgir at plagene er arbeidsrelatert.

Se tips til hvordan du kan lese og laste ned figurene, finne ditt yrke og andre brukertips.

Arbeidsmiljørelevans

Mekaniske eksponeringer på arbeidsplassen har betydning smerter i beina

Beina våre bærer hele kroppen når vi står og går, og skal tåle mye belastning gjennom et helt liv. Det er et komplekst samspill mellom hofter, knær og føtter, både når det gjelder bevegelser og belastninger. Selve leddene og omliggende strukturer, som muskler, sener og fettposer, er utsatt for overbelastning og slitasje over tid. Dette kan blant annet føre til smerter i form av artrose (slitasjegikt) eller betennelser.

Stående arbeid, tunge løft, tungt fysisk arbeid og arbeid på huk eller knær er arbeidsmiljøeksponeringer som har vist seg å ha sammenheng med smerter i hofter eller knær. Vi ser også at kombinasjonen av disse eksponeringene gir økt risiko, som arbeid på huk eller knær kombinert med hyppige tunge løft.

Det er store individuelle forskjeller på hvor mye belastning den enkelte tåler.

Litteratur

Veiersted, K.B. et al. Mekaniske eksponeringer i arbeid som årsak til muskel- og skjelettplager. En kunnskapsstatus. STAMI-rapport. Årg. 18, nr. 6, Oslo: STAMI, 2017.