Vennligst vent...Om grafen

Fakta om arbeid på huk og knær

18 prosent oppgir at de arbeider på huk eller knær i 2019. 

Andelen av de sysselsatte som oppgir slikt arbeid har variert mellom 15 og 19 prosent siden 2000.

Yrkene med høyest forekomst av arbeid på huk eller knær er elektriker o.l., byggearbeider, tømrer og barnehagelærer, der andelen varierer fra 58 til 65 prosent.

 

Tips til å lese figurene

Bruk musepekeren i figuren for å se tallverdier.

Bytt mellom fanene i det grå feltet over figurens overskrift.

Se tips til hvordan du kan lese og laste ned figurene, finne ditt yrke og andre brukertips.

Arbeidsmiljørelevans

Daglig arbeid på huk eller knær kan føre til rygg- og knesmerter

Å sitte på huk eller stå på knærne gir belastning på kneleddet. I disse stillingene kan både kroppsvekt, hardt underlag og kneets anatomi føre til trykk på strukturene i og rundt leddet, som over tid kan gi betennelse og smerte. 

Arbeid på huk eller knær i mange timer og over flere år har vist seg å medføre en betydelig økt risiko for kneleddsartrose. Artrose kalles også for slitasjegikt, og er en tilstand der brusken i leddene gradvis slites ned. Artrose kan blant annet føre til smerte, hevelse, stivhet og innskrenket bevegelighet.

Risikoen for kneleddsartrose ser ut til å øke når arbeid på huk eller knær er kombinert med andre belastende arbeidsstillinger, som framoverbøyd stilling eller løft. Videre viser studier fra STAMI en sammenheng mellom arbeid på huk eller knær og økt risiko for ryggsmerter og sykefravær (Sterud, 2014Sterud & Tynes, 2013).

Det er i utgangspunktet sunt å bruke kroppen og bevege seg, men når belastningen blir for stor eller for ensidig, kan det oppstå helseplager. Manuell håndtering av utstyr, uheldige arbeidsstillinger, gjentagende bevegelser og tungt fysisk arbeid er eksempler på mekaniske arbeidsmiljøeksponeringer som forekommer på en rekke arbeidsplasser. Det er store individuelle forskjeller på hvor mye belastning den enkelte tåler.

Litteratur

Veiersted, K.B. et al. Mekaniske eksponeringer i arbeid som årsak til muskel- og skjelettplager. En kunnskapsstatus. STAMI-rapport. Årg. 18, nr. 6, Oslo: STAMI, 2017.