Fakta om arbeidsmiljøet innen næringsmiddelindustri
Om lag 47 000 jobber i næringsmiddelindustrien. Flest jobber som operatør, selger eller leder.
68 % er menn
54 %
79 % har videregående skole eller kortere utdanning
57 %
23 % jobber natt
16 %
33 % jobber skift
34 %
Viktige utfordringer for arbeidsmiljøet innen næringsmiddelindustri
I næringsmiddelindustrien oppgis 1 av 3 sykefravær å være relatert til jobben.
Det kan være mange årsaker til helseplager og sykefravær, og arbeidsmiljøet kan ha stor betydning.
Sykefravær som er relatert til jobben, kan ofte forebygges på den enkelte arbeidsplassen.
24 %
Alle
sysselsatte:
9 %
Utsettes for sterk støy
Knyttet til
- Lyd fra blant annet maskiner, arbeidsoperasjoner og mekaniske verktøy
Kan føre til
- Økt risiko for gradvis eller umiddelbar nedsatt hørsel og øresus, avhengig av lydtrykknivå og tiden man utsettes for støy.
- Kan også påvirke kommunikasjon, oppmerksomhet og overdøve varselsignaler og dermed øke risikoen for skader og ulykker.
41 %
Alle
sysselsatte:
26 %
Har monotone arbeidsoppgaver
Knyttet til
- Arbeidsoppgaver som gjentas store deler av dagen
Kan føre til
- Økt risiko for plager i armer, hender og rygg, avhengig av arbeidsoppgavene.
- Økt risiko for frafall fra arbeidslivet pga. helseproblemer.
- Kan også føre til redusert trivsel.
20 %
Alle
sysselsatte:
13%
Utfører løft i ubekvemme stillinger
Knyttet til
- Løft av produkter og kasser
- Tunge løft, vridninger og ubekvemme stillinger
- Flere enkeltløft som hver for seg ikke oppleves som tunge, men tilsammen kan utgjøre uheldig belastning
Kan føre til
- Økt risiko for å pådra seg akutte ryggsmerter. Disse kan være forbigående, men over tid utvikle seg til langvarige smerter og sykefravær.
27 %
Alle
sysselsatte:
19 %
Utfører vått arbeid
Knyttet til
- Hyppig kontakt med vann, ofte i kombinasjon med såpe eller desinfeksjonsmidler
- Langvarig bruk av tette hansker
Kan føre til
- Arbeidsrelaterte hudplager som tørr, sprukken hud eller kontakteksem.
- Kan føre til at man må slutte i jobben.
25 %
Alle
sysselsatte:
23 %
Er i kontakt med biologisk materiale
Knyttet til
- Kontakt med dyr, fjærkre, fisk og skalldyr som kan inneholde allergener, bakterier, virus, sopp, og dyrehår
- Rengjøring, særlig ved spyling, hvor partikler fra biologisk materiale kan overføres til luften og pustes inn
Kan føre til
- Økt risiko for allergier, hudreaksjoner og plager i luftveiene
6 %
Alle
sysselsatte:
4 %
Opplever plaging eller ubehagelig erting
Knyttet til
- At man over tid utsettes for negativ behandling fra kolleger eller leder
- Situasjoner der den som rammes har vanskelig for å forsvare seg
Kan føre til
- Økt risiko for psykiske helseplager og sykefravær.
12 %
Alle
sysselsatte:
10 %
Opplever lav lederstøtte
Knyttet til
- At man får lite støtte og hjelp av leder
- At arbeidsresultater sjelden/aldri blir verdsatt
- At leder ikke behandler ansatte rettferdig/upartisk
Kan føre til
- Økt risiko for en rekke helseproblemer, som muskel- og skjelettplager og psykiske helseplager, som over tid kan føre til sykefravær og frafall.
Helseutfall innen næringsmiddelindustri
21 %
oppgir øresus og nedsatt hørsel
4 av 10
av disse oppgir at dette kan skyldes jobben
40 %
oppgir smerter i beina
4 av 7
av disse oppgir at dette kan skyldes jobben
Fraværskader
Risikoen for fraværsskader er tre ganger så stor som for gjennomsnittet i alle næringer
Mer om bransjen
- 42 % har opplevd nedbemanning i egen virksomhet i perioden 2016 til 2019
- Om lag 30 % er innvandrere
Kilde: Innholdet er basert på ulike datakilder. Hovedkilden er Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø 2019, innhentet av SSB.
Hele statistikken
Gå i dybden og se resten av statistikken til NOA.
Veien videre
Andre nettsider med verktøy for å skape et bedre arbeidsmiljø.