Fakta om arbeidsmiljøet i næringsmiddelindustri
Om lag 49 000 personer jobber i næringsmiddelindustrien. Flest jobber som operatører.
63 % er menn
52 %
30 % er under 35 år
34 %
78 % har videregående skole eller kortere utdanning
57 %
74 % er fornøyd med jobben sin
83 %
Viktige utfordringer i arbeidsmiljøet for næringsmiddelindustrien
I næringsmiddelindustrien oppgis 1 av 2 sykefravær å være relatert til jobben.
Det kan være mange årsaker til helseplager og sykefravær, og arbeidsmiljøet kan ha stor betydning.
Sykefravær som er relatert til jobben, kan ofte forebygges på den enkelte arbeidsplassen.
27 %
Alle
sysselsatte:
8,6 %
Er utsatt for sterk støy
Knyttet til
- lyd fra blant annet maskiner, arbeidsoperasjoner og mekaniske verktøy
Kan føre til
- gradvis eller umiddelbar øresus og nedsatt hørsel, avhengig av lydtrykknivå og tiden man utsettes for støy
- økt risiko for skader og ulykker når kommunikasjon og oppmerksomhet påvirkes eller varselsignaler overdøves
48 %
Alle
sysselsatte:
30 %
Har ensformig arbeid
Knyttet til
- arbeidsoppgaver som gjentas store deler av dagen
- begrensede muligheter til faglig utvikling
- gjentatte og ensidige hånd- eller armbevegelser
Kan føre til
- redusert trivsel og motivasjon
- muskel- og skjelettsmerter
29 %
Alle
sysselsatte:
19 %
Løfter tungt
Knyttet til
- løft av produkter og kasser
- tunge løft, vridninger og ubekvemme stillinger
- flere enkeltløft som hver for seg ikke oppleves som tunge, men tilsammen kan utgjøre uheldig belastning
Kan føre til
- muskel- og skjelettsmerter
I denne bransjen oppgir også 52 % at de arbeider stående og 21 % at de jobber med framoverbøyd stilling, som kan føre til utvikling eller forværring av plager i rygg, ben, hofter og knær.
38 %
Alle
sysselsatte:
24 %
Er utsatt for hudirriterende stoffer
Knyttet til
- hyppig kontakt med vann, ofte i kombinasjon med såpe, rengjøringsmidler eller desinfeksjonsmidler
- langvarig bruk av tette hansker
Kan føre til
- arbeidsrelaterte hudplager som tørr, sprukken hud eller kontakteksem
- økt risiko for at man må slutte i jobben
28 %
Alle
sysselsatte:
22 %
Har kontakt med biologisk materiale
Knyttet til
- kontakt med kjøtt, fjærkre, fisk, skalldyr eller materialer fra dette som kan inneholde allergener, bakterier, virus, sopp, og dyrehår
- rengjøring, særlig ved spyling, hvor partikler fra biologisk materiale kan overføres til luften og pustes inn
Kan føre til
- allergier og hudreaksjoner
- plager i luftveiene
- overføring av smittsomme sykdommer gjennom nærkontakt
16 %
Alle
sysselsatte:
11 %
Opplever lav lederstøtte
Knyttet til
- at man får lite støtte og hjelp fra lederen sin
- at arbeidsresultater sjelden eller aldri blir verdsatt
- at leder behandler ansatte urettferdig og partisk
Kan føre til
- redusert trivsel
- lavere produktivitet
- sykefravær
I denne bransjen oppgir også 15 % at de av og til eller ofte har ubehagelige konflikter med overordnede på arbeidsplassen.
29 %
Alle
sysselsatte:
17 %
Er utsatt for støv, røyk, gass eller damp
Knyttet til
- damp, støv eller partikler fra arbeidsoperasjoner
- gass eller damp fra industriprosesser
- eksos fra maskiner og kjøretøy
Kan føre til
- luftveisplager
- allergier
- utvikling av astma, kols, kreft, løsemiddelskade og hjerte- og karsykdommer på lengre sikt
11 %
Alle
sysselsatte:
5,3 %
Er utsatt for helkroppsvibrasjoner
Knyttet til
- vedvarende vibrasjoner fra kjøretøy eller maskiner, som påvirker hele kroppen
Kan føre til
- ryggplager og korsryggssmerter
Helseutfall i næringsmiddelindustrien
59 %
oppgir
muskel- og skjelettsmerter som helt eller delvis skyldes jobben
7,3 %
oppgir
nedsatt hørsel som helt eller delvis skyldes jobben
I tillegg oppgir 7,6 % arbeidsrelatert øresus.
29 %
opplever
risiko for å bli utsatt for en arbeidsulykke
3,3 % har hatt en arbeidsskade som førte til fravær det siste året.
Mer om bransjen
- 40 % har opplevd nedbemanning i bedriften i løpet av de siste tre årene.
- 15 % oppgir at de står i fare for å miste jobben.
- 15 % jobber om natten mellom klokken 21 og 06. I tillegg oppgir 40 % at de jobber utenom ordinær dagtid mellom klokken 06 og 18 (skift/turnus).
- 28 % jobber i kalde omgivelser, som i kalde rom eller fryselager.
- 8,2 % jobber i varme omgivelser, som er 28 grader eller varmere.
- 1 av 3 er innvandrere.
Kilde: Innholdet er basert på ulike datakilder. Hovedkilden er Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø 2022, innhentet av SSB. Data om alder, kjønn, utdanning og innvandrere er hentet fra microdata.no.
Hele statistikken
Gå i dybden og se resten av statistikken til NOA.
Veien videre
Andre nettsider med verktøy for å skape et bedre arbeidsmiljø.