Fakta om arbeidsmiljøet innen overnatting og servering
Om lag 103 000 personer jobber innen overnatting og servering. Flest jobber som servitør, kokk eller kjøkkenassistent.
56 % er kvinner
48 %
58 % er under 35 år
34 %
76 % har videregående skole eller kortere utdanning
57 %
74 % trives i jobben sin
83 %
Viktige utfordringer for arbeidsmiljøet innen overnatting og servering
Innen overnatting og servering oppgis 1 av 2 sykefravær å være relatert til jobben.
Det kan være mange årsaker til helseplager og sykefravær, og arbeidsmiljøet kan ha stor betydning.
Sykefravær som er relatert til jobben, kan ofte forebygges på den enkelte arbeidsplassen.
66 %
Alle
sysselsatte:
24 %
Utfører vått arbeid
Knyttet til
- kontakt med vann flere ganger i timen, ofte i kombinasjon med såpe eller desinfeksjonsmidler
- langvarig bruk av tette hansker
Kan føre til
- arbeidsrelaterte hudplager som tørr, sprukken hud eller kontakteksem
- økt risiko for å slutte i jobben
11 %
Alle
sysselsatte:
5 %
Utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet
Knyttet til
- kommentarer om kropp og utseende
- negativ og uoppfordret seksuell oppmerksomhet
- fysiske tilnærminger eller direkte overgrep
Kan føre til
- fysiske og psykiske helseplager
- sykefravær
- ønske om å slutte i jobben
82 %
Alle
sysselsatte:
35 %
Jobber stående
Knyttet til
- at mesteparten av arbeidet gjøres stående
- at man i liten grad kan ta pauser fra stående arbeidsstilling
Kan føre til
- utvikling eller forverring av eksisterende plager i ben, knær, hofter eller rygg
26 %
Alle
sysselsatte:
16 %
Opplever høye krav og lav kontroll på jobb
Knyttet til
- stor arbeidsmengde, høyt jobbtempo og liten mulighet til å styre egen arbeidshverdag
Kan føre til
- psykiske plager
- hjerte- og karsykdom
- sykefravær og uførhet
7 %
Alle
sysselsatte:
4 %
Opplever lav kollegastøtte
Knyttet til
- at man sjeldent eller aldri får støtte fra kollegaer om man trenger det
Kan føre til
- en opplevelse av mindre sosial støtte som er knyttet til risiko for å utvikle søvnforstyrrelser, psykisk utmattelse og psykiske plager
28 %
Alle
sysselsatte:
11 %
Jobber om natten
Knyttet til
- arbeid mellom klokken 21 og 06
Kan føre til
- søvnvansker som innsovningsproblemer, oppstykket søvn og for tidlig oppvåkning
- forkortet søvn og nedsatt yteevne, som igjen kan øke risiko for feilhandlinger og arbeidsskader
- økt risiko for kreft over tid
27 %
Alle
sysselsatte:
20 %
Opplever høye emosjonelle krav
Knyttet til
- at man ofte må forholde seg til sterke følelser fra andre som ikke er ansatt på arbeidsplassen
- det å måtte skjule egne negative følelser, som for eksempel irritasjon, oppgitthet eller liknende overfor kunder eller andre som ikke er ansatt på arbeidsplassen
Kan føre til
- emosjonell utmattelse
- økt risiko for psykiske helseplager, som over tid kan føre til sykefravær
17 %
Alle
sysselsatte:
11 %
Opplever dårlige muligheter til å utvikle seg faglig
Knyttet til
- få muligheter for faglig utvikling på områder man ønsker
- enkle arbeidsoperasjoner som gjentas store deler av dagen og begrensede muligheter til å bruke ferdigheter, kunnskap og erfaring man har fått gjennom utdanning og arbeide
Kan føre til
- begrensede muligheter til å mestre nye utfordringer på arbeidsplassen
- redusert selvbestemmelse og lav jobbkontroll
Helseutfall innen overnatting og servering
Mer om bransjen
- 46 % er innvandrere
- Tilnærmet 1 av 3 jobber i små virksomheter med mellom 2-9 ansatte
- Under datainnsamlingen fra 2022 oppga 46 % at de hadde opplevd nedbemanning siste tre årene og 21 % at de stod i fare for å miste jobben sin
- Innen overnatting og servering er det økt risiko for arbeidsskader som medfører sykefravær
- Færre enn 1 av 10 sysselsatte oppgir å ha vært i kontakt med bedriftshelsetjenesten siste år
Kilde: Hovedkilden er Levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø 2022, innhentet av SSB. Data om alder, kjønn, utdanning, innvandrere og virksomhetsstørrelse er hentet fra microdata.no
Hele statistikken
Gå i dybden og se resten av statistikken til NOA.
Veien videre
Andre nettsider med verktøy for å skape et bedre arbeidsmiljø.